Grazia: Carrière maken doe je zo

Roos werd geïnterviewd door de Grazia. Drie topvrouwen, waaronder dus onze Roos, werden in dit artikel ondervraagd over de obstakels die zij in hun carrière hebben moeten weerstaan. Lees het hele artikel hieronder.

Tekst Marieke Oldermans
Fotografie Tom ten Seldam © Sticky Stuff
Artikel uitgekomen in 2015
Blog herschreven in 2020

Grazia artikel - Roos van Binsbergen

Roos van Binsbergen (32) is oprichtster van Beauty by Roos Hairextensions. Ze heeft vijf salons plus een eigen hairextensions- en haarverzorgingslijn genaamd Hairloxx.

“Als tiener zag ik Tatjana Simic van kort naar lang haar gaan en ik dacht: Dat wil ik ook! Ik heb van mezelf heel dun haar en was hier in de pubertijd vreselijk onzeker over. Van hairextensions had ik nog nooit gehoord. Toen ik ze eenmaal had, wilde ik niet anders meer, hoe kostbaar ook. Op mijn eenentwintigste volgde ik een hairextensions opleiding, maar heb er niet meteen iets mee gedaan. Ik wilde eerst meer ervaring opdoen in het bedrijfsleven, voordat ik mijn baan bij een makelaarskantoor opzegde. Op mijn vijfentwintigste startte ik met een thuissalon. Mijn man en ik hadden net een huis gekocht, er liep een kleine rond en ik had net genoeg spaargeld om de eerste maanden door te komen. Maar wie A zegt moet ook B zeggen vind ik, dus ik ging door. Achteraf gezien had ik het niet anders willen doen. Als de druk zo hoog is, móet je wel. Zonder te mopperen werkte ik tachtig uur per week en ik vond het nog heerlijk ook. Simpelweg omdat het mijn passie was.

Na een half jaar liep het zo storm, dat mijn man ook bij de zaak kwam. We kozen ervoor om meteen flink te investeren. Hoe groter onze voorraad extensions, hoe beter wij onze klanten konden bedienen. Hierdoor zijn we snel gegroeid. Bang dat het ons de kop zou kosten, ben ik nooit geweest. Achteraf gezien redelijk naïef misschien, maar ik geloofde er heilig in. Elk jaar openden we een nieuwe salon, tot ik na nummer vier instortte. Zo opeens, patsboem! Drie weken lang ben ik volledig uit de running geweest. Ik kon geen telefoon meer horen. Als je een eigen zaak hebt, kun je je een burn-out niet permitteren, dus besloot ik heel snel om het anders aan te pakken. Ik heb in die tijd gigantisch veel geleerd.

Het geheim is om mensen om je heen te verzamelen die je helpen, want je kunt het niet alleen. Hoe graag ik dat de eerste jaren ook wilde, omdat ik dacht alles zelf beter te kunnen. Nu heb ik meer goede mensen op kantoor zitten, een oppas en een schoonmaakster, zodat ik ook vrije tijd overhoudt voor mezelf. ‘Niet miepen, maar doorgaan’, zei mijn Friese oma altijd. Tegenslagen heb ik elke dag – van leveranciers die hun afspraken niet nakomen tot pogingen tot inbraak – maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Shit happens. Toen ik op mijn achttiende ongepland moeder werd, zeiden veel mensen: ‘Een carrière kun je wel vergeten nu.’ Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ga door. Sterker nog, door al die kritiek wordt mijn drive alleen maar groter. Voor de opening van mijn zaak hoorde ik vaak: ‘Jeetje Roos, je zegt een goede baan op voor wat eigenlijk?’ Bakken kritiek kreeg ik over me heen. Ik heb niet veel met luxe auto’s, maar ik vind het nu stiekem heerlijk dat ik mijn Audi A4 naast die mensen kan parkeren. Mijn sociale leven heb ik door mijn bedrijf op een lager pitje moeten zetten. Niet iedereen begrijpt dat. ‘Kun je nou niet één keer een dag je telefoon uitlaten?’ Nee, dat kan dus niet. Ook niet op vakantie. Je kunt je bedrijf niet even een dag uitzetten. Ik zou daar ook zeker niet relaxter door worden. Bijna alle goede ideeën zijn bedacht op vakantie, aan het zwembad. Na een paar dagen rust begint het gewoon te broeien. Je wilt niet weten hoe vaak we al eerder naar huis zijn gekomen om al die plannen uit te werken.” 

Gouden tip 

“Ik heb geleerd om niet meer alles met iedereen te bespreken. Zal ik nou wel of geen nieuwe salon openen? Ik vroeg Jan en alleman om hun mening en werd daar alleen maar onzeker van. Als ik nu iets bedenk, ga ik er gewoon voor. Punt. Ik laat me niet meer van de wijs brengen door anderen.” 

Welke obstakels ben jij tegengekomen jouw carrière?

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haarverlenging bij Beauty by RoosFeeling lucky?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op €50 shoptegoed, te besteden in 1 van onze salons!

Je bent ingeschreven, je ontvangt vanaf nu het laatste nieuws en aanbiedingen!